::: FilmBlog :::

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bathory - na čo všetci čakali?

Nečudujme sa, že kritici chcú Jakubiskovu filmovú smrť. Slovenskému filmu totiž robí len hanbu. Má vypredané kinosály, zaujal v zahraničí a na film zohnal milióny eur. Bodaj by ho roztrhali vlci.
Báthory mala fantastické PR. Dlho sme na ňu čakali, termíny sa prekladali a informácie čo občas unikli boli také hmlisté, že bolo treba zapájať fantáziu aby si človek vyskladal nejakú mozaiku. Čo si viac film môže želať. Fantastické je aj nasadenie filmu. Napríklad v Bratislave sa hrá takmer každú hodinu. Tvorcovia sa na záujem pripravili. Ak patríte do klubu, ktorý má Jakubiska rád, toho klasického starého Jakubiska s jeho filmovou poetikou, cigáňmi, perím a vlkmi, prídete si na svoje. Je to svet, ktorý pozná a vie sa v ňom orientovať dosť dobre na to, aby o ňom točil filmy. Už žiadne avandgardné post coitá. Zase opäť doma na vlastnej pôde. Bátorička je dramatická, výpravná, Jakubiskova. Zdá sa však, že ešte stále veľa kritikov očakáva že Juraj Jakubisko natočí undergroundový film plný novátorských myšlienok a netrtadičného spracovania. Alebo očakávajú hollywoodsky kasový trhák. Za filmom je vidieť kus odrobenej poctivej práce. Kostými, scény...cez herecké výkony až po vybrané lokácie. Isteže, kto chce psa biť, palicu si nájde. Ako každé ľudské dielo aj toto má pár chýb. Mali by sme sa ale tešiť, že režisér zo Slovenska mal veľký chlpatý cieľ a podarilo sa mu ho splniť. Želajme mu preto úspech. Film by si mali pozrieť aj takí nedočkavci, ktorým pomalý dej filmu pôjde určite na nervy. Je sa totiž na čo pozerať aj keď sa nič nedeje.

Film o filme:


pošli na vybrali.sme.sk

Slovenský film | stály odkaz

Komentáre

  1. Jakubiskova Báthoryčka bola úžasná..
    či už po stránke scénografie, kostýmov alebo po stránke dejového spracovania..
    To popretie legiend o Alžbete Báthoryovej je úžasné.. zaujíma, že ako to dopadne... či vystúpia historici proti tomu :)
    publikované: 23.07.2008 10:11:41 | autor: Kitiucsib (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. a ja zas nesuhlasim
    a nie preto, ze by som chcela silou mocou bit a hladat palicu - z bathorycky som - distingvovane povedane - rozcarovana

    http://bratislavitae.blog.pravda.sk/detail-bathory-v-kinach--jakubisko-v-pasci.html?a=5cce22b55abf48e2f729b05d61b3c61d
    publikované: 23.07.2008 10:12:44 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Bathory - na čo všetci čakali?
    film som videla vcera. uz predtym som si precitala par kritik, ale som velmi rada, ze som nakoniec isla osobne si ho pozriet. hudba a vyprava boli naozaj premakanane, ale nielen to, aj herecke vykony. skratka mne sa film ako celok velmi pacil a oslovil ma
    publikované: 23.07.2008 10:17:04 | autor: lenka84 (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Presne tak
    ..aj ked som videla len ukazky zatial..ale pocuvala som Jakubiska sameho...ten sam povedal priblizne asi " Bathorycku chcem mat taku ako ju mam!"
    ...a ked sa vo filme nic nedeje ako niekto tvrdi?!---ved je to film o dobe a vnimanie tej doby a vtedy cas aj stal !!!--neboli kina, telky ,radia..nic..nic..
    Jakubisko vie vnimat a vidiet...dovolim si tvrdit ked urobil Perinbabu tak sa Holywoood od neho ucil --ono vtedy sa Holywoodu "obrazy "ake tvoril Jakubisko este ani nesnivali ..
    D a k u j e m za clanocek.....ano je to tak -- sadnite si a zite s filmom tu dobu aj tu nicotu a "nehybanie" sa...
    publikované: 23.07.2008 10:26:28 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Jakubisko
    je filmar a nie historik a preto by nemal tak vehementne spochybnovat nezvratne hoistorické fakty,jeho vec ako sa dej spracuje v umeleckom diele,ale svoje vízie nema podsuvat dejepiscom,nech prezentuje svoje dielo a nie vysvetluje dejiny
    publikované: 23.07.2008 13:46:05 | autor: sandra (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Chceme film ci dokument?
    Počul niekto z vás, že Jakubisko točí dokument? Nechal sa inšpirovať dejinami a pretvoril si ich podľa vlastného obrazu. To je to čaro filmu, nemusí byť exaktný pretože je to umenie, subjektívny pohľad tvorcov na vec. Podobný príklad je film Goyove prízraky. Forman takisto popustil uzdu fantázii a ukázal svoj pohľad na Goyu a jeho dobu. Je na každom z nás čo si z takýchto filmov zoberieme. Okrem iného, fakty sú niekedy nudné a patria di úplne iného žánru. Veď nechajme trochu priestoru aj fantázii. Pokiaľ ju teda máme...
    publikované: 23.07.2008 21:41:35 | autor: FilmBlog (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ja nevycitam jakubiskovi prznenie historie
    ja mu vycitam zly film. zly zvuk.zle postsynchrony. zle uchopenu naraciu - zly scenar. pre mna za mna mohla byt bathory aj osmy trpazlik - ale od rezisera s jeho historiou, talentom, okom a na tieto pomery nevydanym rozpoctom by som cakala viac. podstatne viac.
    publikované: 24.07.2008 09:55:22 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  8. ocakavanie
    Ja ked idem na film, nemam ziadne ocakavanie. Preto ma ziadny film nemoze sklamat v ocakavani. Moze sa mi bud pacit, alebo nepacit.
    Film Bathory sa mi pacil. A to tak, ze dost
    publikované: 24.07.2008 18:48:18 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  9. wa
    vynikajuco
    publikované: 28.07.2008 12:07:43 | autor: KakaoCinky (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014